04 april 2008

Winst maken op gezondheid?

Gisteren dus de film Sicko gaan bekijken. Was weer een leuk staaltje van hoe het niet moet.
Een voorbeeld om te illustreren wat er kan gebeuren als alleen puur winstbejag nog geldt in de gezondheidszorg: stel, je woont in Overpelt en je kind heeft 40° koorts. Iedere ouder haast zich dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. In ons geval het Mariaziekenhuis, want wij hebben echt wel chance om in onze eigen gemeente terecht te kunnen. Vervolgens zegt de dokter van de spoeddienst: ah nee, mevrouw, u moet met uw (doodziek) kind naar Gasthuisberg, want uw hospitalisatiepolis betaalt behandelingen in het Mariaziekenhuis niet terug. Eenmaal in Leuven aangekomen krijgt uw kind een hartaanval van de aanhoudende koorts en uiteindelijk sterft het.
Akelig hé. Gelukkig maar een fictief voorbeeld, maar in Amerika echt gebeurd.
Of nog een voorbeeld om het nog wat duidelijker te maken: u werkt in het ziekenhuis en uw partner krijgt kanker. U laat nagaan of uw partner in het ziekenhuis behandeld mag worden. Yep, dat kan, want u hebt de juiste hospitalisatiepolis. De voorgestelde behandeling is beenmergtransplantatie, en wanneer blijkt dat dat kan via perfect donormerg van de broer van uw partner bent u de hemel te rijk. U schreeuwt het van de daken: het gaat in orde komen!
Helaas beslist uw verzekeraar dat de operatie niet doorgaat want zo'n beenmergtransplantatie is toch nog 'erg experimenteel'. Gevolg: uw partner sterft na 3 weken, en laat een zoon van 10 jaar achter en een niet te troosten echtgeno(o)t(e).
Om maar te zeggen dat we dergelijke zaken echt wel moeten tegenhouden. Gelukkig loopt het in ons land zo'n vaart niet, maar we hinken toch al flink achterop op Engeland en Frankrijk waar gezondheidszorg volledig gratis is. Dat moet ook in ons land het absolute streefdoel worden, ook al is dat dan niet zo'n goed nieuws voor mijn werkgever, want ook mijn loon bestaat voor een klein stukje uit de winst op hospitalisatiepolissen. Weer iets om over wakker te liggen, en ik ben al zo moe...

Skype Me™! Web Counter
Add to Technorati Favorites
Locations of visitors to this page