Degelijk bestuur? Hoezo? Waar?
Onderstaand nieuwsbericht in Het Volk deed me deze ochtend effe slikken:Parlement werkt drie dagen in drie maanden
Op 10juni werden kamerleden en senatoren verkozen. Drie maanden later hebben de 150 volksvertegenwoordigers al drie officiële werkdagen achter de rug.
Op 28 juni legden ze de eed af en begin juli waren er twee dagen nodig om Herman Van Rompuy als voorzitter te installeren. Daarna viel alles stil. Omdat de nieuwe regering op zich laat wachten, is het parlement technisch werkloos. Alleen de kamerleden die zitting hebben in de commissies Buitenlandse Zaken en Defensie, kwamen vorige week bijeen over de kwestie-Darfour.
De vergadering van de commissie-Binnenlandse Zaken, gepland voor eergisteren, is een week uitgesteld. Omwille van de regeringsvorming, neemt men aan. Maar ook in jaren met regering liggen Kamer en Senaat tijdens de zomer meer dan twee maanden stil. Bart Tommelein (Open VLD) probeerde het reces in 2003 vruchteloos in te perken. En ex-Volvobaas Peter Leyman (CD&V) heeft het in geen jaren zo rustig gehad.
Naargelang de gezinssituatie kan het wat variëren, maar van de bruto maandelijkse vergoeding van 5.713 euro blijft na belastingen voor een gemiddeld kamerlid om en bij de 3.200 euro netto over. Daarbij komt nog een belastingvrije onkostenvergoeding van 1.748 euro. De kamerleden worden betaald vanaf hun eedaflegging, telkens bij het begin van de maand. Ze zijn dus al drie keer betaald.
Ook al neigt dergelijke berichtgeving natuurlijk wel naar stemmingmakerij, feit blijft natuurlijk wel dat er van onze zuurverdiende belastingcentjes nu wel heel weing goeds komt. Wie sprak daar voor 10 juni over 'goed bestuur'? Ik heb er nog niks van gezien totnogtoe (zucht).
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home