16 februari 2007

Under construction

Sinds een paar maanden wordt er in Overpelt op het Lindel flink gebouwd. Logisch, want het is hier leuk om te wonen, rustig en toch overal dichtbij. Enfin, rustig, neem dat maar met een korrel zout want met het recentste verkavelingsproject is onze rust én onze privacy eigenlijk wel verdwenen. Om je een idee te geven: dit was het idyllische uitzicht op onze achtertuin vorige zomer:

En als ik nu eens rondkijk dan zie ik dit:

Hé kijk, er staat plots ook een tuinhuis, en tiens, meteen ook een paar huizen. En wat zie ik daarnaast? Nog een huis in aanbouw, en nog een, en nog een, en nog een...

En gelukkig zijn er nog steeds onze goeie Poolse vrienden met hun motorhome die dit allemaal netjes in elkaar steken. Want België is zo'n fantastisch welvarend land dat er hier geen enkele werkloze rondloopt die dat van hen kan overnemen, en tja, zo krijgen de Polen ook een kans om zich te ontwikkelen in de Europese unie, dus al bij al een 'win-win-situatie', niet?

Dat bouwen gaat als volgt: er wordt elders (naar het schijnt ook in Polen maar daar ben ik niet zeker van) een muur gebouwd en die wordt dan op een vrachtwagen naar hier gebracht (dubbelklik op defoto hierboven en je ziet wat ik bedoel). Dan worden die muren hier aan mekaar vastgelijmd.

Enfin, wat wil ik hier nu eigenlijk mee zeggen? Dat ik het spijtig vind dat het mooie zicht weg is natuurlijk, maar ja, iedereen heeft recht op een plekje onder deze zon en wie ben ik om zelf wel te mogen bouwen en dan tegen anderen te zeggen: gij moogt hier nie wonen? Da's natuurlijk niet fair. Maar 2 dingen wil ik even kwijt: het is geen geheim dat er in de wijk hierachter, eh weetikveel, 98% Nederlanders woont, en dus dat de eigen jeugd die ook zo graag in hun eigen toffe Lindel wil blijven wonen, niet de sommen kunnen ophoesten die voor deze projecten gevraagd werden. Vervolgens valt het me op dat veel van die Nederlanders hun huis al na 2 of zelfs 1 luttel jaar weer verkopen? Daar zijn misschien soms goeie redenen voor, maar af en toe denk ik: had je dat nou niet eerder kunnen bedenken?
Want wat heeft deze bouwwoede voor economische gevolgen? Ten eerste zijn die projecten doorgaans een pak duurder dan wanneer je een vergelijkbaar huis volledig in eigen beheer bouwt, op een stuk grond dat je voor een realistische prijs van een particulier gekocht hebt. Als iemand dat dus bouwt en na een tijd zegt, pff, 't is toch niet wat het moet zijn hier op 't Lindel, dan worden die huizen dus verkocht. Maar wat zou jij dan als eigenaar vragen. Toch op zijn minst weer diezelfde centen als degene die jij erin, gestoken hebt. Een voorbeeldje van zo'n 'nou-het-valt-toch een-beetje-tegen-huis' vind je hier. Vraagprijs dus 429.000 euro. Hallo'kes: da's 17 miljoen oude Belgische frankskes! Ga dat maar eens betalen. En niet vergeten, als je iets te lang wacht met te kopen, moet je misschien opnieuw btw betalen, en daar komen dan nog notariskosten en hypotheekkosten bij, en je zit rap aan een kleine 20 miljoen. Was het dan niet beter geweest om deze verkaveling op 1 of andere manier democratischer aan te bieden aan mensen van Overpelt of omgeving die hier écht willen en blijven wonen? Daar zou ik nu heel graag eens uw gedacht over horen.

10 februari 2007

Think global, act very local!

And start with yourself! Om te beginnen door wél mee te doen als er een actie is om gedurende ochot-ocharme 5 minuutjes de lichten te doven. 't Is maar om te zeggen dat ik weer wreed gechoqueerd was door het feit dat in Overpelt vorige week donderdag overal netjes ALLE lichten bleven branden: de straatverlichting, de showroom van de lokale autoverdeler, de verlichting van de voetbalpleinen. (En ik kan u verzekeren dat je Lindelhoeven VV bij elke training van op de maan kunt zien liggen). Enfin, ik was blijkbaar weer de enige (call me stupid) die gehoor gaf aan de oproep en dus effectief de lichten 5 minuten doofde, om dan gefrustreerd vast te stellen dat er eigenlijk heel weinig goeie wil is voor dergelijke acties. Hetgeen het ergste doet vermoeden voor als we straks écht maatregelen MOETEN nemen (en die zullen pijn doen, daar twijfel ik geen moment aan), want ik ben ervan overtuigd dat er nu al geen weg meer terug is met de opwarming van de aarde.
Bon, en voor de rest is er in dit aardse tranendal de afgelopen week weer 1 en ander voorgevallen waarvan ik denk: moet ik in zo'n maatschappij mijn kinderen grootbrengen, waar een stel achterlijke debielen zich te goed voelen om godbetert door 'ne zwette' getrouwd te worden in Sint Niklaas, of waar ze u koudweg afmaken omdat je geen sigaret wil geven. Hallo, waar zijn wij nou helemaal mee bezig???
Gelukkig zijn er dan toch ook nog mensen die zich ondanks alles toch nog inzetten om aandacht te vragen voor thema's zoals milieu, racisme of eerder de manieren om ertegenin te gaan. En dan spreek ik over de werkgroep Think Global, Act Local waar ik gisteren een eerste keer ben wezen naar luisteren. Op zo'n avond durf ik tenminste hoop te koesteren dat we toch nog wel ooit terug op de goeie weg geraken.

Skype Me™! Web Counter
Add to Technorati Favorites
Locations of visitors to this page