29 november 2007

Even iets anders

Aangezien ik mezelf de laatste maanden echt wel verplicht heb om de politieke actualiteit te volgen en ik daar stilaan de 'wubbekes' van krijg, had ik deze week wel eens zin in iets anders.
Zaterdagavond stond alvast een optreden van Zornik in de Grenslandhallen op het programma. Fantastische groep, Koen in goede doen, veel hits gespeeld maar oh zo'n slechte geluidskwaliteit. Besluit: Leve Zornik, maar de pot op met de Grenslandhallen!
En gisteren vleide ik mezelf in mijn zetelke om eens een goeie film the volgen op Canvas. Want daar gaven ze wat zij noemden 'the Educators', maar de originele Duitse titel is eigenlijk 'Die fetten Jahre sind vorbei'.
Ongelooflijke goeie film, zeker als je weet dat Daniel Brühl in de hoofdrol speelt (die kennen we van die andere geweldige Duitse film 'Goodbye Lenin) en dan het prachtige 'Hallelujah' van Jeff Buckley in de eindgeneriek. Wie hem niet gezien heeft, heeft echt pech gehad.
Beste quote uit de film vond ik: 'Wie jong is en niet links is, heeft geen hart. Wie oud is en nog steeds links is, heeft geen verstand'. Haha, leve de debielen!

24 november 2007

190 euro per kind per jaar

Vorige week weer een paar berichten gelezen over hetgeen mensen spenderen aan speelgoed voor hun kinderen op 1 jaar tijd. En dan is 190 euro nog maar een gemiddelde, dus dat wil zeggen dat er natuurlijk een hoop mensen met minder toekomen, maar dat er dus ook nog een boel mensen zijn die nóg meer spenderen.
Nu, iedereen doet met zijn geld wat hij of zij wil, maar als ik dan bedenk dat je met 190 euro een hele familie in Afrika gedurende een jaar van basisgezondheidszorg kunt voorzien, dan schaam ik me dat ik in dit soort maatschappij leef.
Ik hoop echt niet dat er ooit een dag komt waarop de rollen omgedraaid worden, al zou dat misschien eens moeten om mensen duidelijk te maken dat dit aardse tranendal een afschuwelijke plek is waar de ene baadt in weelde en de andere crepeert in de grootste miserie. Stel je nu eens 1 enkel keertje voor dat wij hier in Europa al onze kinderen zien sterven van honger, de rest van ons familie wegkwijnt door aids en er geen enkel perspectief is dat het in de toekomst ooit beter gaat. En stel je tegelijkertijd een Afrikaan voor die zich daar geen bal van aantrekt, in allerlei uitspattingen van luxe zijn dagen slijt en zeker de knop van de tv omdraait als er beelden uit dat verre Europa komen waar alleen maar ellende is. Hoe zouden wij ons dan voelen? Als ik daarbij stilsta, dan verwondert het me dat er hier niet al honderdduizenden uitgehongerde mensen aan onze deur staan en ons op straffe van dood onze laatste snede brood afhandig maken. Ik zou in ieder geval compleet door het lint gaan, denk ik, als ik slachtoffer was van zo'n toestanden. Toch eigenlijk maar een akelige gedachte, niet? Want de dag dat de armen het niet meer pikken en in opstand komen, dat gaat onze beste dag niet zijn. En op de een of andere manier heb ik zo het gevoel dat dat wel eens zou kunnen gebeuren, nu de wereld steeds meer een dorp lijkt, waar je heel makkelijk aan nieuws kan komen over de mensen aan de andere kant van de wereld. Niet echt zo'n fraai vooruitzicht.

18 november 2007

Dit weekend in De Morgen: 10 redenen waarom België dringend nood heeft aan een nieuwe regering:
-levensduurte stijgt
- begroting in het rood
- staatsschuld stijgt
- pensioenen in gevaar
- te weinig jobs
- concurrentiekracht slabakt
- fiscaliteit breekt zuur op
- export kalft af
- infrastructuur in gevaar
- te weinig en te dure energie.
Tja, als ik dat lijstje zo bekijk zijn er inderdaad toch nog net iets belanrijker zaken te regelen dat het splitsen van B-H-V of het al dan niet benoemen van een paar burgemeesters. OK, je hoort mij niet zeggen dat ik het allemaal OK vind hoe het er nu aan toe gaat in de Brusselse rand. De franskiljons hebben nu zelfs in grote getale het Leuvense bereikt, en als we ze geen halt toeroepen wordt straks ook Diest verfranst. Dus nee, daar moet iets aan gedaan worden. En toch, en toch vind ik dat die 10 punten hierboven een heel pak belangrijker zijn. Want we hebben dan straks misschien wel weer de zoveelste communautaire strijd gewonnen, maar als straks niemand nog rondkomt met zijn pree om aan de basisbehoeften te voldoen, of als er nog steeds geen oplossing is voor het grote pensioenvraagstuk en de daarmee gepaard gaande werkgelegendheidsproblematiek, kortom, als we straks met z'n allen tesamen in hetzelfde sukkelstraatje komen, waar honger en kou ons deel zal zijn, dan staan we daar wel schoon te blinken met onze overwinning in B-H-V. En dat die realiteit dichterbij is dan we allemaal beseffen, bleek vandaag nog maar eens toen ook het vrt-nieuws vertelde dat internetgebruikers aan de bedelstaf zijn. Dus beste lezer, niet alleen de ongewassen zwerver in de Brusselse metro heeft het moeilijk. De kans is groot dat uw buurman het ook niet meer redt, en wie weet, misschien zelfs u morgen niet meer.
Wordt het dan geen tijd dat ze op Hertoginnedal daar eens over debatteren???

Labels: , ,

13 november 2007

Brrrrrrrrr!

Waar gaan we in godsnaam naartoe als we nu zelfs onze kinderen het recht ontzeggen om in een warme klas te zitten. Komaan zeg, als men zelfs op dat vlak geen scrupules meer heeft, ja, dan is alles mogelijk volgens mij.
En waar blijft de reactie van de Europese regeringen (behalve die van ons want die gaat er nie echt komen vrees ik) op de torenhoge brandstofprijzen, want je zou bijna nog gaan snappen waarom mazout gestolen wordt. Hoe komt het dat de Amerikanen bijlange na niet zo'n prijsstijging zien als wij? Het zijn verdomme de grootste verbruikers in heel de wereld. Ze sorteren daar voor geen meter, en elk weekend kopen ze daar bij wijze van spreken een nieuwe set van 7 zuivere onderbroeken om zich de moeite van het wassen te besparen.
Triestige, zielige wereld waar wij in leven!

10 november 2007

Doe wel en zie ne keer hoe tof dat is!

Vandaag op pad geweest voor 11.11.11. Middenin de plenzende regen konden we toch op heel wat gulle giften rekenen van de Overpeltenaren, waarvoor dank! Natuurlijk waren er ook wel weer een paar huizen waar we wel degelijk beweging achter de gordijnen zagen, maar waar het verder doodstil bleef. Spijtig, maar ja, so be it.
Het zou wel tof zijn als we volgend jaar op veeeeeeeel meer vrijwilligers zouden kunnen rekenen, dus bij deze een oproep aan ALLE verenigingen, zij het van sportieve, politieke, culturele of eender welke aard. Meld je aan en dan kunnen we nog veel meer straten doen en aan winkels gaan staan. En alsjeblief, denk nu niet dat de centen niet goed terechtkomen, wat bepaalde opportunisten die menen een 'boek' te moeten schrijven ook mogen beweren.
Daarnet op 'tinternet' nog een fragmentje gezien van VRT-nieuws waar Minlibe het woord voert (klik op het videofragment met de titel 'IN Togo worden de EPA's verguisd). Hij was 1 van de 2 Togolezen die de afgelopen week in onze gemeente waren om de beleidsmensen te sensibiliseren rond EPA's (zie mijn vorige bericht). Klik eens op de roze link en verneem alles over de problematiek van iemand die het aan den lijve ondervindt.

03 november 2007

Stop de EPA's


Gisterenochtend ben ik op stap geweest met de Togolese delegatie die deze week Overpelt bezoekt in het kader van 11.11.11. Dat hebben goed geïnformeerde Overpeltenaren misschien al opgemerkt op de Internetgazet.
Vooraleer we op het gemeentehuis ontvangen werden door een (weliswaar zwaar uitgedund) schepencollege, zijn we met de gasten ook eens een kijkje gaan nemen in asielcentrum het Valkenhof in ons eigenste Overpelt. Bedoeling was om hen een idee te geven van het leven van Afrikaanse en andere vluchtelingen die in ons land verblijven. Er werd ons verteld dat Valkenhof sinds een klein jaar alleen nog gezinnen herbergt, en dan gaat het over mensen zonder papieren die hier mogen blijven tot hun kinderen 18 jaar zijn. Dat vonden we wel een ietwat vreemde situatie, want in plaats van die mensen onmiddellijk uit te wijzen kiezen we ervoor om hen te laten blijven vanwege de kinderen, wat een heel nobel en humaan gebaar is. Maar eenmaal die kinderen dan perfect Nederlandstalig zijn en goed geschoold met eventueel talent genoeg om hogere studies aan te vatten, worden ze zonder pardon terug naar hun land van herkomst gestuurd. Begrijpe wie kan! En wat meer is: hoewel de ouders best willen en kunnen werken, mogen ze dat dus niet omdat ze geen geldige papieren hebben. Da's toch te gek.
Op een bepaald moment stond 1 van de vluchtelingen ons te woord en vertelde ons dat ze het leven dat ze nu leidt (lijdt...) bijna ondraaglijk vond, wegens geen echt toekomstperspectief. Ze was een alleenstaande vrouw met 2 kinderen die al 5 jaar in België verblijft waarvan 2 jaar in Valkenhof. Ze mag in feite het centrum verlaten maar durft amper de deur uit omdat ze altijd riskeert gecontroleerd te worden (bv. op de bus naar Hasselt) en dan volgt er weer een heel gedoe wegens geen geldige papieren maar wel geldig verblijf in het asielcentrum. Bovendien worden de mensen elke avond op hun aanwezigheid gecontroleerd om middernacht en is het met 40 kinderen in het centrum soms wel erg druk en luidruchtig. Daar komt nog bij dat er altijd te weinig vrijwilligers zij om bv. de creche open te houden, zodat de ouders Nederlands kunnen leren. Enfin, meer dan genoeg stof tot nadenken, want ook de Togolezen vroegen zich af of het niet beter ware dat de mevrouw in kwestie haar heil zou gaan zoeken in een ander Afrikaans land, waar ze tenminste geen last van discriminatie had, waar men haar taal (Frans) spreekt en waar ze een stabiele toekomst met een nieuwe echtgenoot zou kunnen uitbouwen. Voor mij was het hele verhaal alvast een gelegenheid om in te zien hoe vreselijk complex de vluchtelingenproblematiek is.
Onze Afrikaanse gasten vonden het allemaal nog des te surrealistischer, want zij zien in de dagelijkse praktijk dat hun landgenoten steeds meer redenen hebben om het continent te verlaten. Europa is immers van plan om zogenaamde EPA's af te sluiten en op die manier de Afrikaanse landbouwer volledig te nekken. Het is om die EPA's te stoppen dat zowel 11.11.11 als Vredeseilanden en Oxfam dit jaar hun campagnes rond dat centrale thema bouwen. Na het zien van de dvd met geuigenissen met andere Togolese landbouwers kon ik inderdaad niet anders dan toegeven dat Europa écht niet goed bezig is om de Milleniumdoelstellingen tegen 2015 te realiseren. Hoog tijd dat de progressieve vleugel in het Europarlement eens van zich laat horen!

01 november 2007

Wat een week alweer

Deze week de hele week vakantie genomen om wat te bekomen van de werkdruk, maar totnogtoe is er nog niet veel van in huis gekomen. Om te beginnen zaterdag kleertjes gesorteerd en gewassen voor de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond en dan zondag de hele dag bezig geweest met de beurs zelf. Gevolg: toch een 70 euro winst na verkoop van een aantal spullen. Diezelfde avond gaan tanken met onze 2 auto's. Gevolg: winst opgesoupeerd aan LPG. Maandag bleek auto 1 een nieuwe versnellingsbak nodig te hebben... Shit, weer extra kosten. Diezelfde dag was auto 2 voor groot onderhoud naar de garage. Factuur: 180 euro. Dinsdag dan naar de Makro bij Antwerpen gebold alwaar we na het winkelen auto 2 niet meer gestart kregen. VAB gebeld en vervangwagen gekregen, auto 2 opnieuw naar garage getakeld (gelukkig op kosten van VAB). Benzinepomp bleek stuk. Gelukkig kan mijn ventje dat zelf herstellen. Desalniettemin: 150 euro kosten.
Gisteren dan met vervangwagen naar Brussel gebold,om de vernieuwde tentoonstelling van Dinosauriërs te bekijken met de dochters. In Brussel een tijdje in cirkeltjes rond het Museum voor Natuurwetenschappen gecirkeld, helaas geen enkele indicatie van ingang noch parking. In mijn ogen zowat de ergste Belgische ziekte: wegwijzers zijn er nooit wanneer je ze nodig hebt (behalve misschien in Mechelen ;-) Daarna geconfronteerd geweest met een ander Belgische ziekte: geen hond die Nederlands spreekt als je de weg vraagt, zelfs niet de steward op de openbare parking in Elsene. Schande vind ik dat.
Enfin, naast al die perikelen toch ook nog wat nuttigs gedaan: dinsdagavond naar de hoorzitting van sp.a in Overpelt Fabriek geweest, waar zeer veel aanwezigen waren, en die hadden ook heeeeel veel vragen en frustraties te uiten. Hoog tijd dat ook die kant van Overpelt eens aan de beurt komt bij de beleidsmensen. En gisterenavond aanwezig geweest bij de verwelkoming van de Togolese gasten van 11.11.11, die een hele maand in België verblijven en deze week Overpelt aandoen. Er staat hen een uitgebreid programma te wachten de komende dagen. Wie hen wil ontmoeten is welkom op de 11.11.11-brunch en de kinderspeelnamiddag nu zondag in Palethe.

Skype Me™! Web Counter
Add to Technorati Favorites
Locations of visitors to this page