30 september 2008

Gebruik uw gezond verstand!

Mag ik in deze afschuwelijke dagen als werknemer van een financiële instelling toch 1 ding vragen: lees aub wat minder gazetten en gebruik aub uw gezond verstand!
Alles wat ik dezer dagen te verteren krijg qua berichtgeving over de banken is paniekzaaierij, geruchten, kortom bijna riooljournalistiek.
En op alle sites van de kranten voelen mensen zich plots geroepen om gretig te reageren op alle slechte tijdingen. Op die manier wordt de ondergang van de financiële wereld een self fulfilling prophecy oftewel een voorspelling die - als je ze maar lang genoeg herhaalt - uiteindelijk vanzelf wel uitkomt.
Maar al die mensen die hun gal spuwen op de banken, denken er mijns inziens niet bij na dat er in ons land tienduizenden mensen wel bij zo'n bedrijf werken en dat die allemaal met de bibber zitten af te wachten wat de volgende beursdag weer zal brengen.
Op momenten als deze kan alleen sereniteit ons helpen, en geen impulsief gedrag zoals al je geld van de bank weghalen, want dan ben je zelf mee verantwoordelijk voor de neergang. En als de bank er niet meer is, zijn er ook geen kredieten meer uit te delen, dus dan is werkelijk iedereen in de maatschappij de pineut. Denk daar maar eens over na.

26 september 2008

20 kilomètres à pied, ça use les souliers

Afgelopen weekend was het weer eens tijd voor de jaarlijks weerkerende zoektocht naar deftige en betaalbare kinderschoenen voor de dochters.
Tsjonge-jonge, dat wordt elk jaar een grotere calvarietocht. Niet te geloven wat ze daarvoor tegenwoordig durven vragen zeg. Een paar laarzen voor onze jongedames: 120 euro astemblieft. Dus maal 2 is dat al een kleine 10.000 oude Belgische frankskes.
En elk jaar stijgt die prijs met zo'n 10% volgens mij. Helaas is dat niet het percentage van de index...
Ik vraag me dus af hoe sommige mensen met een bescheiden inkomen het doen: stel u maar voor dat je deze maand 2000 liter mazout moet inslaan en dan voor 3 kinderen schoenen moet gaan kopen. Je bent straatarm daarna. Da worden zelfs geen bokes met choco meer, maar droog bokes.
Moest ik er de tijd en het geld voor hebben, ik zou wel eens willen uitvlooien wat zo'n paar schoenen eigenlijk aan zuivere productiekosten kost en wat dan daarbovenop allemaal de prijs doet stijgen in welke mate. Ik heb zo een donkerbruin vermoeden dat het vooral de aandeelhouders van Torfs en consoorten zijn die weer kunnen juichen, en de kleine man, die kleedt zich uit om zijn kinderen nog van schoeisel te voorzien. Djiezes, ik word hoe langer hoe depressiever van het systeem...

21 september 2008

Si tous les degoûtés s'en vont...

...il n'y a que les degoûtants qui restent.
Dat is zo'n beetje het verhaal van de Belgische politiek aan het worden. Ik maak me zeer ernstig zorgen over de (terechte!) desinteresse van de mensen in de politiek.
Dit kan toch écht niet meer, een heel land op zo'n walgelijke manier anderhalf jaar laten wegrotten omdat er ergens een stukje in dat land is waar ze mekaar niet willen verstaan.
De opiniepeilingen van de laatste dagen liegen er niet om: iedereen is de hele cirque kotsbeu. Maar helaas wil dat ook zeggen dat diegenen die vroeger wel nog enige affiniteit met de politiek voelden, nu helemaal bedanken om zich nog te engageren.
En zo verschraalt het politieke landschap, want veel jongeren willen zich de moeite niet meer getroosten nog actief te worden, en ook veel vrouwen wijzen met hun wijsvinger naar hun voorhoofd als je zegt dat je met politiek bezig bent. Niet bepaald motiverend dus. En juist NU is het zo belangrijk dat de gedegouteerden luidop roepen dat het tijd is voor vers bloed en nieuwe ideeën. Dus ik zou zeggen: keer je niet af maar schop eens flink tegen een paar schenen!

08 september 2008

Fannie en Freddie gered

Tja, ik zou er blij mee moeten zijn, met die staatsinterventie in Amerika's grootste kredietverstrekkers. De bankaandelen maakten vandaag om en bij de 10% winst, dus mijn eigen werkgever mag terug wat gerust zijn.
Maar iemand moet me toch eens uitleggen waarom de Europese Commissie zo vaak tussenbeide komt als er ergens nog maar iets riekt naar tussenkomst van een overheid.
En daarginds over de plas kan dat allemaal zo maar: eerst vreten ze zich te pletter aan hamburgers, dan kopen ze een veel te groot huis, vervolgens leven ze op veel te grote voet en als ze dan ineens hun 36 leningen die ze zonder problemen mogen cumuleren, niet meer kunnen aflossen, dan zegt vadertje staat 'Tss, tsss, rustig maar, wij pakken dat hier allemaal wel op ons". Ik snap dus niet dat dat zomaar kan.
't Is dat de hele wereldeconomie naar de GVD gaat als die interventie er niet was, gekomen, maar ik zou niet liever hebben dan dat de Amerikaanders eens een beetje leerden op de kleintjes te letten. 't Zou ook voor het milieu helemaal geen slechte zaak zijn.
Kunnen we the Nanny niet naar daar sturen om hen uit te leggen dat een kindje dat te veel gesnoept beter wel eens flink buikpijn moet lijden in plaats van daar nog een beetje compassie mee te hebben ook nog.
Ah, verdorie, ik was natuurlijk alweer vergeten dat hét door God uitverkoren volk wellicht iets meer mag dan de rest van de wereld. Dom, dom, dom...

07 september 2008

Een dagje bij de buren

Vandaag vond in Neerpelt het Ondersteboven Wereldfeest plaats en daar kwam gelukkig ondanks het vervelende weer toch best wat volk op af. Dus ik ook met de 'botten' en een dikke jas naar daar om wat folders uit te delen ivm de nieuwe campagne voor Waardig Werk van onder andere 11.11.11.
Ik vond het heel erg leuk dat er daar verschillende mensen uit het onderwijs rondliepen die het foldertje dankbaar in ontvangst namen en me op het hart drukten dat ze de problematiek zeker ergens tijdens hun lessen zouden bespreken. Want dat is als je het mij vraagt precies wat ik van een school verwacht: niet alleen reproduceren en ellenlange theoretische passieve lessen maar bovenal heeeeeeeel veel wereldkennis. Opdat onze kinderen weten hoe verschrikkelijk goed ze het hier hebben, en hoe slecht de rijkdom verdeeld is. En dat we daar eigenlijk allemaal een beetje schuld aan hebben, dus dat we best een beetje vaker opletten. Zo heb ik vandaag van collega-standhouders ook een foldertje in de handen gekregen ivm soja. Pffff, als je dat allemaal leest, dan zouden we geen gram vlees meer mogen eten. Ik probeer nu al wel vaak te zorgen dat er iets eetbaars op tafel komt zonder vlees, maar vind dat toch een hele uitdaging. Maar na het lezen van at foldertje ga ik toch nog maar eens proberen extra mijn best te doen. Nu maar eens surfen naar www.vegatopia.com.

02 september 2008

Je moet weten wat je wil

Gisterenavond was de eerste Overpeltse gemeenteraad na de vakantie, en spijtig genoeg ben ik er niet geraakt na de eerste drukke schooldag. Dan maar even het verslag op internetgazet gelezen, en wat stel ik vast? Het Vlaams Belang stemt TEGEN een Fairtrade-gemeente, want ze kunnen er niet tegen dat men dan verplicht wordt om eerlijke sappen en wijnen aan te kopen voor alle aangelegenheden van de gemeente.
Tja, nu moet iemand mij toch eens uitleggen wat ze daar nu in godsnaam tegen kunnen hebben? Wat is er nu verkeerd aan het steunen van arme landbouwers in de Derde Wereld in hun strijd tegen uitbuiting en voor een leefbaar leven? Niets, toch?
Maar daar zijn ze dus niet voor, maar evenmin zijn ze voor migratie. Dus als ik een arme drommel ergens in het verre Zuiden ben en ik geraak mijn koffiebonen aan de straatstenen niet meer kwijt tegen een redelijke prijs, dan moet ik dus als het van het VB afhangt niet rekenen op steun vanuit ons land om een eerlijke prijs te krijgen, maar ik mag evenmin onder geen enkel beding op zoek gaan naar een betere toekomst voor mezelf en mijn gezin, want ik ben absoluut niet welkom in dit koude landje.
VB'ers, het is een regelrechte schande, en meer ga ik daar niet over zeggen of ik moet schuttingtaal gaan gebruiken. SHAME ON YOU!

01 september 2008

1 kind op 3 bijles? Qué?

Het schooljaar is nog maar krek begonnen en de onheilspellende berichten swingen alweer de pan uit. Niet alleen zijn in Limburg meer bissers dan elders in Vlaanderen, nu blijkt ook nog eens dat 1 op de 3 kinderen bijles moet krijgen om bij te benen! Daar krijg ik dus echt het heen en weer van. Want dat kan de volgende zeer onrustwekkende oorzaken hebben:
- of we leggen de lat veel te hoog voor onze kinderen (met de hakken over de sloot is met andere woorden niet goed genoeg)
- of onze leraren slagen er geen van allen meer in om de verplicht af te handelen leerstof in de hun toegemeten tijd op een bevattelijke manier uit te leggen.
Beide situaties zijn niet gezond voor een onderwijssysteem dat zichzelf respecteert.
Want los van de extra druk die we op de schouders van de jeugd leggen, moeten vele gezinnen zich dus ook nog financieel pijnigen opdat zoon- of dochterlief toch maar 'mee' zou zijn. Dat is een regelrechte schande want dan gaan we straks naar een getrapt systeem waarbij alleen nog de kinderen van rijke families de trein niet zullen missen en de rest vanwege te hoge kosten ergens onderweg moet afhaken. Ik stel me ernstige vragen bij deze gang van zaken, u toch ook hoop ik?

Skype Me™! Web Counter
Add to Technorati Favorites
Locations of visitors to this page